Profily víťazov pilotného ročníka projektu Robme spolu prevenciu (za rok 2008)

29.04.2009 Celý región

VŠEOBECNÉ LEKÁRSTVO PRE DETI A DORAST: 1. miesto - MUDr. Eva Kossoňová (64), Martin
Na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave promovala v odbore pediater v roku 1968. Následne začala pracovať v Martinskej fakultnej nemocnici na detskej klinike. Získala atestáciu z odboru pediatria. Od roku 1975 doteraz pracuje ako všeobecná lekárka pre deti a dorast v Martine.

Čím ste si podľa Vás zaslúžili takýto úspech?
Asi tým, že na prevenciu kladiem veľký dôraz, venujem jej čas a energiu. Dôsledná a precízne vykonaná primárna prevencia má dôležitejšie miesto ako kuratíva hlavne u malých pacientov, ktorí majú celý život pred sebou. Napriek nie vždy jednoduchému a opakovanému spôsobu doručenia pozvánok na preventívnu prehliadku alebo očkovanie sa nám podarila takmer 100-percentná účasť na prevencii.

Zažili ste situáciu, keď ste vďaka preventívnej prehliadke pomohli zachrániť ľudský život?
Vďaka preventívnym prehliadkam možno k zachytiť začiatok vážnych ochorení metabolizmu, kardiovaskulárneho aparátu či uropoetického traktu. Dôsledne vykonané základné i mimoriadne očkovania majú rozhodne výrazný podiel na takmer úplnej eradikácii mnohých ochorení a znížení počtu závažných priebehov infekčných chorôb.

Myslíte si, že projekty ako Robme spolu prevenciu majú význam?
Je užitočný. Určite zastáva významné miesto v ochrane zdravia detskej populácie a prispieva k významnému zníženiu finančnej náročnosti liečby následkov ochorení. Pre nás lekárov je výzvou a motiváciou ešte sa zlepšovať. Takejto iniciatíve patrí poďakovanie aj v mene mojich pacientov.

2. miesto - MUDr. Štefan Sopko-Zima (53), Veľké Kapušany
Medicínu má v rodine. Manželka aj dcéra sú zdravotné sestry, druhá dcéra študuje medicínu. Š. Sopko – Zima ju vyštudoval na Univerzite P. J. Šafárika v Košiciach v odbore všeobecné lekárstvo v roku 1983, má v ňom atestáciu 1. stupňa. Pracoval v nemocnici v Kráľovskom Chlmci na detskom oddelení, od roku 1985 ordinuje v ambulancii vo Veľkých Kapušanoch.

Čím ste si podľa Vás zaslúžili takýto úspech?
Prevencia je stále dôležitejšou súčasťou medicínskej starostlivosti. Spolupráca lekár - pacient je založená na dôvere. Pokiaľ to lekár myslí s pomocou vážne, musí pacientov liečiť v predstihu. Toto je možné práve preventívnou starostlivosťou. Príjemné prostredie ambulancie a ľudské správanie sa k pacientom aj v najstresujúcejších situáciách je kľúčom k dobrým výkonom.

Zažili ste situáciu, keď ste vďaka preventívnej prehliadke pomohli zachrániť ľudský život?
Každá preventívna prehliadka môže znamenať záchranu ľudského života. Môže sa totiž zistiť ochorenie s ťažkými následkami.

Myslíte si, že projekty ako Robme spolu prevenciu majú význam?
Áno, takýto projekt je veľmi užitočný pre pacienta aj lekára. Najmodernejšie trendy vo svete sa zakladajú práve na prevencii.

3. miesto – MUDr. Rozália Hogenbuchová (66), Nové Zámky
V roku 1965 dokončila štúdium na Univerzite Komenského v Bratislave. Má druhú atestáciu z dorastového lekárstva. Pracovala na detskom oddelení v nemocnici v Želiezovciach, neskôr ako obvodná detská lekárka v Palárikove. Od roku 1974 sa stará o detských pacientov vo svojej ambulancii v Nových Zámkoch.

Čím ste si podľa Vás zaslúžili takýto úspech?
Neviem, ako to robia kolegovia, ale už od prvej návštevy novorodenca prízvukujem význam prevencie a preventívnych prehliadok rodičom. Asi vďaka osobnému prístupu k pacientom ich úspešne presviedčam o potrebe zúčastňovať sa na prevencii pravidelne.

Zažili ste situáciu, keď ste vďaka preventívnej prehliadke pomohli zachrániť ľudský život?
Ťažko presne definovať, či odhalenia rôznych porúch a ochorení pri preventívnych prehliadkach viedli priamo k záchrane života. Je však dosť možné, že v niektorých prípadoch by mohlo dôjsť k vážnemu ohrozeniu života, ak by sme čakali až na prvé príznaky a problémy pacienta.

Myslíte si, že projekty ako Robme spolu prevenciu majú význam?
Jednoznačne áno, určite mi kolegovia dajú za pravdu, že spoločensky je práca lekárov stále podceňovaná a akékoľvek uznanie, ocenenie či len pozornosť každého poteší. Aj keď na kvalitu našej práce by nemala mať vplyv iná motivácia ako zdravie pacienta, vyzdvihovanie potreby prevencie je prínosom.

VŠEOBECNÉ LEKÁRSTVO PRE DOSPELÝCH

1. miesto - MUDr. Ivan Hudec (56), Revúca
Na Univerzite P. J. Šafárika v Košiciach promoval v roku 1977. Má atestáciu 1. stupňa v odbore vnútorné lekárstvo aj všeobecné lekárstvo. Od roku 2000 vykonáva lekársku prax v ambulancii všeobecného lekára pre dospelých v zdravotnom stredisku v Revúcej. Už 17 rokov sa aktívne venuje aj homeopatii. Na Diplomovom inštitúte Boiron dosiahol základný aj nadstavbový kurz.

Čím ste si podľa Vás zaslúžili takýto úspech?
Prežil som situáciu, kedy mi manželka, tiež lekárka, zápasila s rakovinou pľúc. Tri roky sa liečila, napokon zomrela ako 43-ročná. Bolo to zatiaľ moje najťažšie životné obdobie, hoci zároveň aj veľmi krásne. Moja prvoradá snaha preto je, aby moji pacienti nemuseli prežiť to isté. Preto som v prevencii veľmi aktívny.
Žijeme v zložitom období a vážne ochorenie znamená vždy postih celej rodiny, nielen jednotlivca. Napriek tomu sa len veľmi málo poistencov dostaví na preventívnu prehliadku z vlastnej iniciatívy. Väčšina má obavy až strach z výsledku. A tak podstatnú úlohu hrá lekár. Často sa musím doslova prosiť, aby sa poistenec zúčastnil na prehliadke. Žiaľ, stáva sa aj to, že takéto pozvanie je vzápätí dôvodom na zmenu lekára. Je to teda veľmi citlivá záležitosť. Nie zriedka ma poistenci pri informovaní o výsledkoch preventívnej prehliadky výslovne žiadajú, aby som ich nestrašil a nehovoril im nič zlé.

Zažili ste situáciu, keď ste vďaka preventívnej prehliadke pomohli zachrániť ľudský život?
Áno, určite. Takých pacientov je viac. Ale aj v týchto prípadoch je mojou odmenou len spokojnosť z dobre vykonanej práce. Zriedka sa dočkám slovka „ďakujem“.

Myslíte si, že projekty ako Robme spolu prevenciu majú význam?
Som radšej v anonymite, no považujem toto ocenenie za česť. O to viac, že je to verejné ohodnotenie mojej doterajšej praxe niekoľko rokov pred dôchodkom. Doba, v ktorej žijeme, je veľmi hektická. Osveta by preto nemala byť založená na šírení strachu, ale na uvedomení si dôležitosti prevencie, a to zo strany lekára i poistenca. Čím skôr sa choroba odhalí, tým lepšie pre všetkých. Strach a neskorá diagnóza majú vážne následky pre pacienta, rodinu, no predstavujú tiež viac práce pre lekára.

2. miesto - MUDr. Mária Spišáková (46), Moldava nad Bodvou
K všeobecnému lekárstvu inklinuje aj jej dcéra, študentka medicíny na Univerzite P. J. Šafárika v Košiciach. Tu absolvovala štúdium v odbore všeobecné lekárstvo aj ona. Má atestáciu 1. stupňa. Po škole odišla pracovať na detské oddelenie do nemocnice v Košiciach. V ambulantnej sfére pracuje už od roku 1996.

Čím ste si podľa Vás zaslúžili takýto úspech?
Priznám sa, táto skutočnosť ma veľmi prekvapila. Neprináleží mi hodnotiť \"prečo práve ja\", ale o to viac sa cítim byť poctená. Musím úprimne priznať, že v praxi nie je popri bežnej kuratíve vôbec ľahké ustrážiť realizovanie preventívnych vyšetrení. Skúsenosti mi potvrdzujú nutnosť zavedenia veľmi dôsledného systému s pravidelným predvolávaním pacientov na preventívne vyšetrenia. Toto je samozrejme veľmi náročné na čas. Moji pacienti si už na systém rokmi zvykli. Ich počiatočnú otázku \"Načo prevencia? Musím? \" už spontánne vystriedala otázka \"Kedy môžem prísť na prevenciu? \". Tomu hovorím malá osobná výhra.
Praktickej realizácii preventívnych prehliadok by rozhodne pomohlo zavedenie systému jednotnej formy formulárov preventívnych prehliadok medzi jednotlivými poisťovňami.

Zažili ste situáciu, keď ste vďaka preventívnej prehliadke pomohli zachrániť ľudský život?
Nemám vedomosť o priamej záchrane života, no určite vďaka prevencii sa v nejednom prípade podarilo včas odhaliť potenciálne riziká vzniku ochorení a bezpochyby viedla k skvalitneniu života pacientov. Často poukázala na potrebu zmeny životného štýlu a návykov, čo reálne viedlo u mnohých k zlepšeniu predošlých výsledkov.

Myslíte si, že projekty ako Robme spolu prevenciu majú význam?
Ide o \"na výsosť záslužný počin\" z radov iniciátorov. Projekt má aj do budúcnosti veľkú šancu celoplošne uspieť v praxi a priniesť očakávané ovocie v podobe zdravších ľudí, čo je nielen pre lekára tou najlepšou odmenou.

3. miesto - MUDr. Mária Zvarová (58), Banská Bystrica
Úspešne ukončila štúdium na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Martine v roku 1979. V odbore všeobecné lekárstvo aj vnútorné lekárstvo má atestácie 1. stupňa. Dvadsaťdva rokov pôsobila ako železničná závodná lekárka v Banskej Bystrici, od roku 2007, ordinuje v súkromnej ambulancii pre dospelých v tom istom meste.

Čím ste si podľa Vás zaslúžili takýto úspech?
Výsledok ma prekvapil. Nemyslím si, že robím niečo inak ako iní lekári. Prevenciu pokladám za dôležitú, keďže som robila 22 rokov lekára pre Železnice SR, kde boli preventívne prehliadky základnou súčasťou mojej praxe. A tak po otvorení súkromnej praxe pred 2 rokmi som len pokračovala v zaužívaných postupoch.

Zažili ste situáciu, keď ste vďaka preventívnej prehliadke pomohli zachrániť ľudský život?
Áno. Okrem bežných zachytení hypertenzie, ischemickej choroby srdca či cukrovky sa mi podarilo odhaliť aj včasné štádiá nádorových ochorení.

Myslíte si, že projekty ako Robme spolu prevenciu majú význam?
Áno. Myslím si, že to môže poslúžiť ako motivácia pre zlepšovanie práce lekárov.

GYNEKOLÓGIA A PÔRODNÍCTVO

1. miesto - MUDr. Ján Šimo (44), Zvolen
V roku 1989 ukončil štúdium na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Martine. Má atestáciu 2. stupňa v odbore gynekológia a pôrodníctvo i certifikát v certifikovanom odbore ultrazvuk v gynekológii a pôrodníctve. Do roku 2004 pracoval na gynekologicko-pôrodníckom oddelení v nemocnici vo Zvolene, následne si otvoril privátnu ambulanciu vo Zvolene. Tam pôsobí doteraz

Čím ste si podľa Vás zaslúžili takýto úspech?
Snažím sa poskytovať čo najkvalitnejšie a najkomplexnejšie služby pre moje pacientky.

Zažili ste situáciu, keď ste vďaka preventívnej prehliadke pomohli zachrániť ľudský život?
Áno, mal som pacientky, u ktorých sa pri preventívnej prehliadke zachytila rakovina vo včasných štádiách. Takže ozaj možno povedať, že preventívna prehliadka im zachránila život, pretože ich ochorenie sa nerozvinulo do neliečiteľných štádií.

Myslíte si, že projekty ako Robme spolu prevenciu majú význam?
Ak sa ním podarí zvýšiť percento preventívnych prehliadok, má pre zdravie ženskej populácie na Slovensku veľký význam.

2. miesto - MUDr. Ján Perhács (45), Dunajská Streda
Lekársku fakultu Univerzity Komenského v Bratislave ukončil v roku 1988. Prvú atestáciu z gynekológie 1. stupňa získal v roku 1991, o štyri roky neskôr aj atestáciu z gynekológie 2. stupňa. Až do roku 2005 pracoval na gynekologickom oddelení v nemocnici v Dunajskej Strede, potom ho vymenil za gynekologické oddelenie v Šali. Keď zaniklo, rozhodol sa pre súkromnú prax. Ešte v roku 2005 si založil súkromnú ambulanciu v Dunajskej Strede, v Jahodnej a v Holiciach. Ďalšiu plánuje otvoriť v Gabčíkove.

Čím ste si podľa Vás zaslúžili takýto úspech?
Robím to, čo pacientky potrebujú. Veľký význam vidím v prevencii, preto ju robím poctivo. Zaskočilo ma a zároveň potešilo, že som v tomto projekte získal 2. miesto.

Zažili ste situáciu, keď ste vďaka preventívnej prehliadke pomohli zachrániť ľudský život?
Stretol som sa s mladou pacientkou, ktorej som zistil nález. Poslal som ju k urológovi. Ten potvrdil karcinóm. Pacientka je po operácii, žije a ja som rád, že som včas zachytil ochorenie, ktoré sa podarilo liečiť. To isté sa zopakovalo aj pri jej sestre.

Myslíte si, že projekty ako Robme spolu prevenciu majú význam?
Určite áno. Prevencia má obrovský význam, preto takéto aktivity vítam.

3. miesto - MUDr. Štefan Vojtaššák (49), Poprad
Štúdium absolvoval na Lekárskej fakulte Univerzity P. J. Šafárika v Košiciach, v gynekológii a pôrodníctve získal atestáciu 2. stupňa, má aj atestáciu zo sociálneho lekárstva a organizácie zdravotníctva. Medicínu robí od roku 1984 doteraz, pričom za tento čas zastával aj riadiace funkcie v niektorých zdravotníckych zariadeniach. Bol na študijných pobytoch v Nemecku, Veľkej Británii, Francúzsku i v Rakúsku.

Čím ste si podľa Vás zaslúžili takýto úspech?
Aj keď som vedel o projekte Robme spolu prevenciu, vôbec som nepočítal s takýmto umiestnením. Je pravda, že v gynekologickej ambulancii sa výrazne venujeme preventívnym prehliadkam a máme aj disciplinované pacientky, ktoré na ne pravidelne chodia. Ak niektoré zabudnú, tak im to pripomenieme. Takže za úspech vďačím aj im.

Zažili ste situáciu, keď ste vďaka preventívnej prehliadke pomohli zachrániť ľudský život?
Samozrejme. Takých pacientok bolo len za minulý rok niekoľko. Vďaka preventívnej prehliadke sme prispeli k rýchlej diagnostike hlavne včasných štádií onkologických ochorení a potom sme zabezpečili rýchlu a adekvátnu liečbu v nemocniciach. Preto považujem preventívnu prehliadku za veľmi dôležitú pre pacienta aj lekára.

Myslíte si, že projekty ako Robme spolu prevenciu majú význam?
Hodnotím ho veľmi pozitívne. Vnímam ho ako motivujúci prvok nielen pre mňa, ale aj pre ďalších lekárov. A čo je najdôležitejšie - benefit prichádza hlavne pre pacienta.
 

Vyberte región